mleczna kanapka

Mleczna kanapka

Składniki:

Ciasto

  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Krem

  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • ¾ szklanki cukru
  • 350 g masła w temperaturze pokojowej

Polewa

  • 60 g mlecznej czekolady
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier i cały czas ubijać, następnie dodać żółtka i olej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i cały czas miksując dodawać do masy, aż do połączenia składników.
Prostokątną blachę do pieczenia (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto. Ciasto piec w temp. 170 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać mieszając do momentu gdy cukier się rozpuści. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodać zimne mleko z cukrem, chwilę miksować i dodać mleko w proszku. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Mleczną masę wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
Połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Polewę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Ciasto schłodzić przez kilka godzin.