Zapiekane żeberka

Składniki:

– 1 puszka białej fasoli
– 800g żeberek wieprzowych
– cukier
– olej
– 250ml soku pomidorowego
– zioła prowansalskie
– 4 łyżki pikantnego keczupu
– słodka i ostra mielona papryka
– majeranek
– 3 ząbki czosnku
– sól
– 1 cebula
– pieprz

Sposób przygotowania:
1. Żeberka umyć, osuszyć i natrzeć majerankiem, solą oraz pieprzem. Mięso posmarować keczupem i odstawić do lodówki na 3 godziny. Żeberka obsmażyć na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać osączoną fasolą.

2. Sok pomidorowy wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić ziołami, pzprykami, cukrem, solą oraz pieprzem. Składniki w formie polać sosem, przykryć i zapiekać przez 30-40 minut w temperaturze 200°C do miękkości mięsa. Następnie zdjąć pokrywę i potrawę dopiekać przez 15 minut. Danie można podawać ze swieżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami. Można ozdobić ziołami.